Vilket är ditt drömyrke?

Hos oss kan du utbilda dig till över 100 yrken.

Praktiska Gymnasiet har 12 nationella yrkesutbildningar samt samhällsvetenskapliga programmet och det unika programmet Sjöfart.
Vi erbjuder totalt 14 program och 45 inriktningar med över 100 yrkesutgångar! Vi har 35 skolor över hela Sverige – från Luleå i norr till Ystad i söder. Läs mer om våra program här.
 

Vad innebär det att läsa en lärlingsutbildning?

När du läser en lärlingsutbildning får du en grundläggande yrkesutbildning med mycket arbetslivserfarenhet. Du får inte bara kunskap om ditt yrke inne på skolan utan ungefär hälften av din utbildning ligger förlagd på en arbetsplats. På arbetsplatsen har varje elev en handledare som ansvarar för att eleven utvecklas inom sitt arbetsområde. Vi på skolan ansvarar för att ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att nå utbildningens mål. Vi har även verkstäder på våra skolor där varje elev kan öva och pröva innan sin första APL-dag (Arbetsplatsförlagt lärande).
Du kan läsa en lärlingsutbildning på de flesta av våra utbildningar*.
 
Praktiska Gymnasiet är störst i Sverige på gymnasial lärlingsutbildning.
 

1000 kr extra som lärling.

Förra året infördes ett nytt stöd för gymnasiala lärlingselever som heter lärlingsersättning. Bidraget är på 1000 kr i månaden utöver studiebidraget och betalas ut av CSN under den period som du är på praktik.
 

Självklart kan du alltid få högskolebehörighet hos oss.

På alla våra skolor kan du komplettera dina studier så att du får högskolebehörighet om du vill plugga vidare på högskola/universitet.
 
*På våra skolor i Uppsala, Karlstad och Malmö Limhamn erbjuder vi inte lärlingsutbildning. Även på våra skolförlagda program ingår det mycket APL.